Etusivu / Materiaalipankki

MATERIAALIPANKKI

Olemme koonneet tälle sivulle työkaluja ja aineistoa, joiden tekemisessä Nuoret ja työelämä -toiminta ja Nuoret vaikuttajat ovat olleet tavalla tai toisella mukana. Tutustu ja hyödynnä vapaasti!

Eka duuni! -opas

Tunnetko omat vahvuutesi työntekijänä? Tuntuuko, ettei työkokemus riitä? Kaipaatko neuvoja työnhakuun? Vakuuttavan CV:n ja työhakemuksen voi tehdä monella tavalla. Tutustu oppaan materiaaleihin, valitse oma tyylisi ja tuo parhaat puolesi esiin uskottavasti ja persoonallisesti. Näillä ohjeilla onnistut!

Tervetuloa töihin? Työllisyyskyselyn loppuraportti (PDF)

Kysyimme vammaisilta, pitkäaikaissairailta ja neurokirjon nuorilta ja nuorilta aikuisilta, millaisia kokemuksia heillä oli työnhausta ja työllistymisestä. Kokemukset vaihtelivat laidasta laitaan, mutta selväksi tuli, että muutosta kaivataan sekä rakenteisiin että ajattelutapoihin.

Monimuotoista työelämää inklusiivisen kesärekrytoinnin kautta (video)

Työeläkeyhtiö Varma kaipasi taitavia kesätyöntekijöitä. Osaamisprofiililtaan sopiva Selinä löytyi monimuotoisen rekrytoinnin avulla. Tutustu Selinän kokemuksiin koulutukseen vastaavasta kesätyöstä.

Monimuotoisesta rekrytoinnista innovaatioita työelämään (video)

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa palkkasi vuonna 2022 tuhat kesätyöntekijää. Heistä sata oli erityistä tukea tarvitsevia nuoria, joista 30 tarvitsi työssään vahvaa erityistä tukea. Näiden nuorten avuksi palkattiin viisi opettajaksi, erityisopettajaksi tai ohjaajaksi opiskelevaa avustajaa. Henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen kertoo, miksi kokeilu kannatti.

Kesätyöopas nuorille (video)

Mitä kannattaa ottaa huomion, mitä muistaa ja mitä välttää? Kesätyöt sujuvat mukavammin, kun hallitset työelämän pelisäännöt. Kesätyöopas koostuu viidestä lyhyestä videosta, joiden aiheita ovat perehdytys, poissaolot, työajat, työhyvinvointi sekä työtehtäviin keskittyminen.

Onks välii? -podcast

Vamlasin Onks välii? -podcastissa nuoret pohtivat, miten EU:n vammaisstrategia edistää vammaisten ihmisten oikeuksia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Nuoret punnitsevat strategian tavoitteiden toteutumista omassa arjessaan, kun he navigoivat työelämää ja palveluiden verkostoa ja miettivät vammaisten osallisuuskysymysten näkymistä poliittisessa päätöksenteossa.

Onks välii? -podcastin LITTERAATIT

Lataa Onks välii? -podcastin litteraatit kuuntelusi helpottamiseksi!

Hyvän elämän kortit nuorille

Hyvän elämän kortit on kehitetty Minua kuullaan -hankkeessa yhdessä nuorten kanssa. Hyvän elämän korttien avulla nuori voi pohtia itselleen tärkeitä asioita ja elämäänsä, tutustua itseensä. Korttien avulla nuori voi myös valmistautua palvelusuunnitelman laatimiseen. Hyvän elämän kortit ovat ladattavissa saavutettavassa PDF-muodossa seuraavilla kielillä: suomi, ruotsi, englanti, somali, arabia, venäjä.

Yhteiskunnan monimuotoisuus ja ihmisoikeudet tutuiksi: konkreettisia työkaluja opetuksen tueksi

Kokosimme opettajille ja oppilaille materiaalipaketin, jonka tehtävät sopivat erityisesti 5.–9. luokalle. Tehtävät auttavat oppilaita hahmottamaan yhteiskunnan monimuotoisuutta ja yksilöllisyyttä sekä ihmisoikeuksia. Sitä voi hyödyntää niin yksittäisissä oppiaineissa kuin eri oppiaineita yhdistelevänä kokonaisuutena.

Opas esteettömän ja saavutettavan tapahtuman järjestämiseen

Hybriditapahtumien aika on tullut jäädäkseen, mikä luo haasteita tapahtumien suunnitteluun. Minkälaisia asioita on hyvä ottaa huomioon jo ennen tapahtumaa? Kuinka varmistaa kaikkien osallistujien viihtyvyys tapahtuman aikana? Entä mitä tulisi vielä muistaa tapahtuman jälkeen esimerkiksi palautteenannon helpottamiseksi? Ota haltuun parhaat vinkit kätevästä oppaasta, juuri sinun tarpeisiisi!

Etäkesätyömalli työnantajille

Etäkesätyön malli on suunniteltu erityisesti kesäseteliä ja Tutustu työelämään ja tienaa -mallia käyttävien nuorten työllistämiseksi.

An employer’s guide to remote summer work

The remote work model is particularly designed for employing young persons who are using a summer job voucher or are working on the Earn as you learn traineeship programme contract.

Normipäivä-pakopeli nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville

Vaikuttajanuoret suunnittelivat pakopelin, jonka avulla pelaaja pääsee kokemaan, miten mutkikasta ja esteellistä julkisessa ympäristössä ja eri palveluiden verkostossa sompailu voi monille nuorille olla. Peliä voi pelata yksin tai ryhmässä, alusta loppuun tai osa kerrallaan. Siihen voi tilata myös pelinohjaajan maksuttoman vinkkilistan.

Esite työn muotoilun Ratko-mallista

Ratko on Vamlasissa kehitetty työnmuotoilun menetelmä, jota Nuoret ja työelämä käyttää yhteiskehittämisen työkaluna yritysten ja muiden työnantajien kanssa.

Ladattavat logot

Sähköiseen käyttöön .png ja .jpeg.
Painokäyttöön .pdf ja .eps.

.png 500 × 169 px
.jpg 500 × 168 px
.png 640 × 215 px
.jpg 640 × 216 px
Scroll to Top